Hodil po zemlji sem naši

Pod okriljem JSKD, območne izpostave Domžale, je domžalski skladatelj Tomaž Habe izdal zbirko slovenskih ljudskih pesmi za moške in mešane zbore. Za popestritev notnih zapisov jih spremljajo moje ilustracije uprizoritev ljudskih noš v različnih pozicijah. V knjigi je poleg obeh platnic 11 ilustriranih strani. Vsaka uprizarja svoj konec Slovenije: Bela krajina, Dolenjska, Gorenjska, Istra, Koroška, Medjimurje, Notranjska, Porabje, Prekmurje, Primorska, Štajerska in nedefiniran ljudski motiv. Od tega je ples uprizorjen le v dveh ilustracijah, ostalo vsebuje prizore vsakodnevnega življenja.

Prvo sem ustvarila ilustracije v barvah, nato pa sem jih za potrebe tiska notranjih strani, spremenila v črno bele. Sicer bi tiskarski stroj lahko že sam natisnil ilustracije v črno beli obliki, vendar bi prišlo do delov, ki bi bili pretemni ali presvetli glede na ostale. Tako sem s predhodno pretvorbo v sivino sama spreminjala nianse odtenkov. Rezultat je dobra uravnoteženost posamezne ilustracije.

Za korektnost prikaza oblačil in detajlov pokrajin oziroma okolice, kjer pari stojijo, sta me, poleg Tomaža Habeta in takratnega predstavnika JSKD Domžale Mateja Primožiča, vodila tudi izvedenca za folklorne noše Franc Hribovšek in Bojan Knific. Zbirka pesmi Hodil po zemlji sem naši je dostopna na spletni strani JSKD.

CD Fantje se zbirajo

Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar se je za svojo 60 letnico delovanja odločil izdati zgoščenko ljudskih pesmi, ki so jih sami zapeli in posneli. Pesmi na zgoščenki so odpete avtentično in enoglasno – kot so jih peli nekoč. To je hkrati tudi lepo shranjen zvočni zapis naše dediščine.

no images were found

Dedek mraz 2018

December je mesec obdarovanj. Sklenila sem se pridružiti drugim pri donacijah daril za otroke. Slovenskemu društvu za celiakijo sem tako podarila 65 lesenih sestavljank z božično obarvano tematiko.

Nakit Edelweiss

Pod okriljem Muzikala “Moje pesmi, moje sanje” (produkcija Nejca Avblja) sem izdelala broške in uhane v podobi Planike ali Očnice. Izdelki so bili v redni prodaji na krajih gostovanj po celi Sloveniji.

Čar lesa

Leta 2018 sem se prijavila na razpis za promocijsko razstavo “Čar lesa”. Med ožje izbrane projekte, so sodile tudi moje lesene etikete za medico, bučno olje in etiketa s podobo Ljubljane. Na dan otvoritve v Cankarjevem domu smo razstavljalci obiskovalcem tudi osebno predstavili svoje izdelke.